Pohjolan Voima testaa fossiilisia korvaavia polttoaineita Raumalla

Energiayhtiö Pohjolan Voima laajentaa bioperäisten polttoaineiden käyttöä entisestään. Rauman Biovoiman voimalaitoksessa testataan tänä keväänä auringonkukan siemenen kuoripellettiä ja puusta erotettavaa bioligniiniä. Pohjolan Voiman tavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2025 mennessä.

Rauman Biovoima on Suomessa edelläkävijä erilaisten bioperäisten polttoaineiden käyttäjänä. Voimalaitoksen pääomistaja Pohjolan Voima on määrätietoisesti pienentänyt päästöjään 1990-luvulta lähtien. Yhtiön tuottama sähkö on 96-prosenttisesti hiilidioksidineutraalia.

Rauman Biovoiman voimalaitoksella kokeillaan tänä keväänä bioligniinin ja auringonkukan kuoripelletin polttoa. Uusilla polttoaineilla pyritään korvaamaan kivihiili, jota käytetään vara- ja lisäpolttoaineena. Myös öljylle etsitään bioperäistä korvaajaa. Kivihiilen ja öljyn osuus biovoimalaitoksen polttoaineista on vajaat kaksi prosenttia. Laitoksen pääpolttoaineita ovat metsäteollisuuden puu- ja hakkuutähteet. Lisäksi käytetään biolietettä sekä erilliskerättyä kierrätyspolttoainetta.

Auringonkukkapelletin koepoltot biovoimalaitoksella ovat alkaneet jo maaliskuussa, bioligniinin polttoa testataan huhtikuussa.

  • Tämä on osa Pohjolan Voiman pitkäjänteistä työtä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Tavoitteemme on rajata turpeen, kivihiilen, maakaasun ja öljyn käyttö markkinatilanteen mukaan käynnistys- ja varapolttoaineiksi. Vastaavasti kasvatamme uusiutuvien osuutta käyttämissämme polttoaineissa, Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen

Turpeesta luovuttu jo aiemmin

Rauman Biovoiman toimitusjohtaja Timo Pitkäsen mukaan tavoitteena on mahdollisimman nopeasti luopua lopuistakin fossiilisista polttoaineista. Turvetta Rauman Biovoiman voimalaitoksella ei polteta enää ollenkaan.

  • Nämä uudet polttoainevaihtoehdot ovat varteenotettavia, sillä niiden käyttöönotto voisi tuoda merkittäviä päästövähennyksiä. Kivihiilen osuus polttoaineistamme on ollut noin prosentti, mutta se on tuottanut noin 10 prosenttia laitoksen CO2-päästöistä, Pitkänen kertoo.

Öljyäkään ei toimitusjohtaja Pitkäsen mukaan laitoksella pala enää kuin käynnistyspolttoaineena. Öljyn osuus laitoksen polttoaineista on alle prosentti.

  • Seuraava askel on löytää öljyn korvaava biopolttoaine, Pitkänen sanoo.

Koepoltot kertovat soveltuvuudesta

Koepoltoissa selvitetään nyt auringonkukan kuoripelletin ja bioligniinin polttoteknisiä ominaisuuksia ja soveltuvuutta laitokselle.

  • Tähän mennessä olemme jo ajaneet pieniä määriä auringonkukkapellettiä samoihin kattiloihin, joissa kivihiiltäkin on poltettu. Koepoltto on onnistunut ilman teknisiä muutoksia. Samanlainen prosessi käydään seuraavaksi bioligniinin kanssa, Pitkänen kertoo.

Bioligniini on biokemikaalien valmistuksen yhteydessä syntyvä sivutuote. Se erotetaan puusta hydrolyysin avulla, eikä prosessissa käytetä kemikaaleja. Auringonkukan siementen kuoripellettien raaka-aine puolestaan on auringonkukkaöljyn tuottamisesta jäänyt kuoriaines. Bioligniinin ja auringonkukkapellettien polton puolesta puhuu se, että ne auttavat hiilineutraaliustavoitteiden lisäksi toteuttamaan omistajien asettamia kiertotaloustavoitteita. Rauman Biovoiman omistavat 72-prosenttisesti Pohjolan Voima ja 28-prosenttisesti Rauman Energia.

Lisätietoja:

Timo Pitkänen, toimitusjohtaja, Rauman Biovoima Oy, puh. 040 533 0075, timo.pitkanen@upm.com

Riitta Larnimaa, johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet, Pohjolan Voima Oyj, puh. 050 438 2466, riitta.larnimaa@pvo.fi