Rauman Biovoima jatkaa auringonkukkien ja bioligniinin polttoainekokeita

Rauman Biovoima jatkaa talven aikana polttoainekokeita, joilla pyritään löytämään korvaavia polttoaineita varapolttoaineena käytettävälle kivihiilelle. Polttokokeita tehdään auringonkukan kuoripelletillä ja puun kemiallisessa käsittelyssä erotettavalla ligniinillä.

Rauman Biovoima kokeilee näiden polttoaineiden soveltuvuutta höyrykattiloihinsa lähikuukausina. Tarkoitus on etsiä korvaajia vara- ja lisäpolttoaineena yhä käytettävälle kivihiilelle.

– Polttoainekokeilut on tarkoitus aloittaa marras-joulukuussa ja lopettaa talvilämmityskauden päättyessä keväällä. Kokeilimme auringonkukan kuoripellettiä jo viime keväänä. Pelletti on hyvä polttoaine, mutta polttoa on vielä kehitettävä ennen jatkuvaa käyttöä, toteaa Rauman Biovoiman toimitusjohtaja Timo Pitkänen.

– Myös ligniinin polttoa kokeillaan. Sen polttokokeita oli tarkoitus tehdä jo keväällä, mutta tuolloin kokeilu kaatui polttoaineen saatavuusongelmiin.

Bioligniinin ja auringonkukkapellettien polton puolesta puhuu se, että ne auttavat hiilineutraaliustavoitteiden lisäksi toteuttamaan omistajien asettamia kiertotaloustavoitteita. Rauman Biovoiman omistavat 72-prosenttisesti Pohjolan Voima ja 28-prosenttisesti Rauman Energia. Pohjolan Voiman tavoitteena on rajata fossiiliset polttoaineet, turve mukaan lukien käynnistys- ja varapolttoaineiksi vuoteen 2025 mennessä.

Pääpolttoaineina puuperäiset polttoaineet

Pääasialliset voimalaitoksen polttoaineet ovat uusiutuvia: metsäteollisuudelta tuleva puun kuori sekä tähteet. Lisäksi polttoaineena käytetään erilaisia kierrätyspolttoaineita, kuten purkupuuta sekä kaupan ja teollisuuden pakkauksia. Yhteensä näiden polttoaineiden osuus kaikesta polttoaineista on 98 – 99 prosenttia.

Turpeen käytöstä on luovuttu kokonaan. Varapolttoaineena on sen sijaan yhä kivihiili erityisesti kovimmilla pakkasilla. Hiilen osuus on alle prosentti käytetystä polttoaineesta.

Fakta:

Bioligniini on biokemikaalien valmistuksen yhteydessä syntyvä sivutuote. Se erotetaan puusta hydrolyysin avulla, eikä prosessissa käytetä kemikaaleja. Auringonkukan siementen kuoripellettien raaka-aine puolestaan on auringonkukkaöljyn tuottamisesta jäänyt kuoriaines.

Timo Pitkänen, toimitusjohtaja, Rauman Biovoima Oy, puh. 040 533 0075, timo.pitkanen@upm.com